top of page
  • Obrázek autoraLucie Nemešová

Dřevěné ski, dobové oblečení a především telemark

Závody známé jako KIWI CUP se letos konají už potřicáté.

(kredit: Boží Dar v Obrazech, 2019)


V sobotu 19. března se ski areál Neklid v Krušných horách přesune po dvouleté pauze v čase do dob prvních lyžařů. Na svahu se utkají v disciplíně paralelní slalom milovníci a milovnice starých lyží. Volná pata a poklek do zatáčky na starých i novodobých ski budou závodům jako již tradičně dominovat. Lyžníci a lyžnice budou soutěžit ve dvou hlavních kategorií - dobovém a novodobém telemarku. Pro ty, kteří takzvaně „neklečí“, je pak určena klasická kategorii „lyže“.


Chybět nebude ani přehlídka dobového oblečení, která je s touto akcí neodmyslitelně spojena. Závody ve sjezdovém stylu, který původně pochází z norského města Telemark, se na Božím Daru uskuteční už potřicáté. Den zakončí závodníci a závodnice dobovým plesem v duchu dvacátých let.


Další informace v události.


 

Holz-Ski, zeitgemässe Bekleidung und vor allem Telemark. Die Rennen sind bekannt unter KIWI CUP; welche sich dieses Jahr schon zum 30.Mal jährt

Am Samstag, dem 19. März 2022, wird das Areal Neklid nach zweijähriger Pause wieder in die Zeit der ersten Skiläufer versetzt.


Am Hang begegnen sich die Liebhaber der alten Ski in der Disziplin Parallel-Slalom. Freie Ferse und in der Kurve knieen werden bei den Rennen dominieren. Die Skiläuferinnen und -Läufer werden sich in den Kategorien alter und neuer Telemarkstil begegnen. Für die Teilnehmer, die nicht knieen, wird es die Kategorie "Klassische Ski" geben.


Fehlen darf auch nicht die "zeitgemässe Bekleidung", was mit dieser Aktion selbstverständlich verbunden ist.


Die Rennen in diesem Abfahrtstil, dessen Ursprung in der Norwegischen Stadt Telemark gegründet wurde, findet in Boži Dar bereits zum 30. Mal statt.


Der Tag wird für die Rennteilnehmer mit dem KIWI-BALL beendet im Zeitgeist der zwanziger Jahre.


bottom of page